Danska tågbolag

Banedanmark och DSB
Motsvarigheten till Sveriges SJ, det är Banedanmark och DSB tillsammans som står för den större delen av underhåll och bedrift av den Danska järnvägen. Banedanmark har hand om underhållet och trafikkontrollen med DSB äger de flesta persontågen. Bolaget bildades redan 1885 när staten köpte upp Jylland och Fyns järnvägar. Idag finns också ett svenskt dotterbolag, DSB Sverige AB som ägs tillsammans med Tågkompaniet AB och Roslagståg AB i Stockholm. Bolaget är fortfarande i uppbyggnad och trafikerar enbart en liten del av den tågtrafik som sker över Öresundsbron.

Vill du boka biljetter kan du besöka DBS:s hemsida http://www.dsb.dk, men var beredd på att få läsa lite danska. Det finns nämligen inget annat språk att välja tyvärr. Men om du bortser från det så kan du snabbt och enkelt boka en biljett bara genom att ta en titt på hemsidans framsida.

Priserna på biljetterna är utmärkta i zoner, desto fler zoner du passerar desto dyrare blir resan. Rabatt för barn, unga och pensionärer finns att välja. Vill du ha ett årskort kostar det dig som vuxen från 37,000 till 50,000 danska kronor. Det är dyrt, men möjligheten finns där i varje fall!