TGV

TGV är ett system av snabbtåg som används för resor inom och utanför Frankrikes gränser. Det är ett Franskt tågbolag som bildades under 80-talet och som idag håller världsrekordet på snabbaste hjultåg i världen. Under rekordsättingen körde tåget med tre vagnar i 574,8 km/h, nästan en mil i minuten! Men detta är ingen standardhastighet, i vanliga fall går tågen i upp till 320 km/h.

TGV finns inte enbart i Frankrike, det finns en hel tågfamilj på 10 olika tågtyper runt om i världen. Varav de mest populära är KTX i Sydkorea och Acela i USA.

Från 1990-talet fram tills idag har antalet passagerare som reser med TGV-tåg mer än tredubblats. Under hela 2008 valde 98 miljoner människor världen runt att resa med TVG.

Deras stora framgång kan dels bero på att Frankrike har många närliggande länder som också anslutit sig TGV. De kan också bero på att tågen är mycket säkra, inte en enda dödsolycka har inträffat när tågen gått i höghastighetsgång.
 
Om du vill boka biljetter för en resa med TGV, gå då in på http://www.tgv.co.uk/ och boka eftersom den sidan är på engelska. Kan du däremot Franska kan du besöka TGV:s officiella hemsida http://www.tgv.com/FR/.